Hŕstková polievka

emko ~ 5. január 2025 - 11:49

Hŕstková polievka je jedným z tých jedál, ktoré dokážu prepojiť chuť detstva, šetrnosť starých materí a výživovú hodnotu, ktorú by nám schválil aj moderný výživový poradca. Jej názov hovorí sám za seba – stačí hŕstka z každej strukoviny a obilniny, ktorú ste doma našli, a máte základ pre sýtu, lahodnú a úžasne voňavú polievku. Jej korene siahajú hlboko do histórie, keď sa varila v každej dedinskej kuchyni ako ideálne jedlo na zahriatie a dodanie energie počas dlhých zimných dní.

Táto polievka však nie je len obyčajným jedlom – je to symbol tradície a života, aký viedli naši predkovia. Naše prababky ju pripravovali s obdivuhodnou šetrnosťou a vynaliezavosťou. Strukoviny boli cenným zdrojom bielkovín, krúpy dodávali silu na každodennú prácu a voňavé bylinky ako majoránka či bobkový list polievke dodávali charakter a nezameniteľnú chuť.

Dnes sa hŕstková polievka vracia na naše stoly nielen ako tradičný pokrm, ale aj ako symbol návratu k jednoduchosti, poctivým ingredienciám a zdravej výžive. Najväčšou výhodou tejto polievky je jej variabilita. Máte chuť na niečo výraznejšie? Pridajte kúsok údeného mäsa alebo klobásy. Uprednostňujete ľahšie jedlo? Nechajte ju jednoduchú – len na strukovinách, koreňovej zelenine a bylinkách. Môžete pridať zemiaky, či ovsené vločky.

A na záver malý tip: k tejto polievke sa skvele hodí krajec čerstvého domáceho chleba, ktorý krásne doplní jej plnú chuť. Tak si ho nezabudnite pridať na stôl. Potom už len zavrite oči, zhlboka sa nadýchnite vône tejto tradičnej polievky a nechajte sa preniesť do čias, keď kuchyňa bola srdcom domova a všetko chutilo o čosi lepšie. 

V neosolenej studenej vode necháme cez noc namočené strukoviny, každú zvlášť. Na druhý deň vodu zlejeme a strukoviny prepláchneme čistou vodou.

Na masti orestujeme v hrnci na jemno nakrájanú cibuľu, zasypeme múkou a urobíme zásmažku. Po chvíli restovania zalejeme studenou vodou, alebo vývarom a necháme variť asi 10 minút. Zatiaľ si nakrájame zemiaky na malé kocky a koreňovú zeleninu na drobno. 

Do základu pridáme scedené strukoviny, zemiaky a zeleninu,osolíme a okoreníme a varíme, asi 30 minút, kým sú strukoviny mäkké. Na záver pridáme roztlačený cesnak, majoránku a hŕstkovú polievku dochutíme podľa chuti soľou a korením, prípadne pre výraznejšiu chuť octom a cukrom.

Komentáre

Andrea ~ 9. máj 2017 - 14:45

Ahoj, chcela by som sa opýtať, ak tomu dobre rozumiem, z postpu mi vyplýva, že do už hotovej zápražky, ktorú zalejete studenou vodou, dávate následne variť strukoviny, zemiaky a zeleninu? Učili ma, že keď sa už vleje zápražka, tak sa v nej už zemiaky neuvaria? :-) Možno sa mýlim...

0

emko ~ 9. máj 2017 - 3:35

In reply to by Andrea

Ahoj :)
Obidva postupy sú ok. Tento je napríklad aj vo frankfurtskej polievke a zabezpečí, že cibuľa bude poriadne rozvarená a chute stmelené :) Zemiaky uvaríš neboj :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj